Besøksteller
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterI dag48
  mod_vvisit_counterI går19
  mod_vvisit_counterDenne uken67
  mod_vvisit_counterForrige uke244
  mod_vvisit_counterDenne måneden628
  mod_vvisit_counterForrige måned1040
  mod_vvisit_counterTotalt168881

  Vi har: 42 gjester på besøk
  Din IP: 54.227.104.53
   , 
  Dato: feb 20, 2018
  Hovedside Om stedet


  Om Ågskardet

   

  Lite tettsted i Meløy kommnue, i Nordland fylke.
  Innbyggertall for 2012 er 102 personer.

  Kommunikasjon:

  Tettstedet har fergeforbindelse (Fv 17) med Forøy (Halsa),og resten av Meløy kommune.
  Videre strekker tettstedet seg til kommunegrensen mot Rødøy kommune i sør. Fylkesvei 17 (tidligere Kystriksveien) går gjennom Ågskardet, og videre inn i Rødøy kommune, der det er fergeforbindelse fra Jektvik til Kilboghamn, og vei videre inn mot Mo i Rana.
  Det er mulig å ta hurtigbåt i Bodø i nord eller Sandnessjøen i sør fra Vågaholmen, som er nabobygda til Ågskardet.

  Se her for nærmere beskrivelse av kommunikasjonstilbudet

   

  Infrastruktur:

  Stedet har eget samfunnshus.
  Ågskardet har også eget bedehus.

  Stedet har også to marinaer (Angell Marina Båtforening og Åg båtforening).

  Vannforsyningen foregår de fleste husstander gjennom Åg vannverk.

  Innbyggerne på Ågskardet driver med jordbruk, og jobber i andre servicenæringer og offentlig sektor.
  Det er også en del av innbyggerne som har egne bedrifter, eller jobber i andre steder i Meløy kommune,
  samt i nabokommunen Rødøy.

  Næringsliv:

  Det drives med en del jordbruk, og noen små servicebedrifter.

  I nabobygda Vågaholmen i Rødøy kommune finnes det stor butikk (Arnulf Hansen & Co) med alt fra dagligvarer, trelast, detaljhandel, drivstoff, kraftfôr m.m.

  Geografi:

  Stedet har god utsikt mot Svartisen og Helgelandsbukken, og har gode muligheter for fiske i Skarsfjorden, og Holandsfjorden. På et privat område på Ågskardet finnes et glimmerbrudd med forekomster av sjeldne bergarter, metaller og edle steiner.
  Her kart over Ågskardet her.
  Stedet ligger fredlig til, og er derfor et yndet mål for turister, og hytteiere. Det er også mulighet for turer i skog og mark, og da anbefales oppmerkede løyper.
  På vinteren er det mulighet for diverse vintersporten, som skøyteløp, på et av stedets to vann.

   

  Historie:

  Fra Anfinn Myrvangs bok: "Beste hilsen.."

  Stedsnavnet Ågskardet er lett å tyde. Det kommer ganske enkelt av åg (eller elv), og bygda ligger ved/i skaret mellom Skarsfjorden i Meløy og Tjongsfjorden i Rødøy kommune.
  Tre eldre kort fra Ågskardet (ett fra ca 1925, ett fra slutten av 1930-årene og ett fra 1958) viser alle bygda fra samme vinkel: fra sjøen, mot sør og med Blokktinden kneisende i bakgrunnen. Karakteristiske Blokktinden i Rødøy er et landemerke også sett fra deler av Meløy kommune.

  Et bilde av Ågskardet sett fra denne vinkel blir usedvanlig symmetrisk og harmonisk: gård og grunn mellom de slakke liene og med Blokktinden som et rotekte nordnorsk bakteppe. Når så det hele speiler seg i en solblank fjord, er bildet fullkomment. Slik som på det kortet du her ser, hvor bildet er tatt ca 1925 (bilde 1). Elva, som er utgangspunkt for stedsnavnet, renner ut i vika til venstre på bildet. Den kommer fra Ågvannet som ligger en kilometers vei innpå skaret.

  Gammelt bilde fra Ågskardet

  Nede ved sjøkanten ligger to hus, det ene like bak det andre. Fremst er brygge og kai. Lokalbåten ble ekspedert fra ekspedisjonsbåt, som så gikk inn til kaiet for overføring av last og personer. Like bak kaiet skimter man bedehuset. Det ble bygget av Hartvig Andreassen og gitt til Frikirken i 1905. Det store huset rett bak bedehuset er skolen, og bak den igjen skimter man gården Nerstua.

  Husene til høyre i bildet er på gården Åg. Hans Kristian Hugvik kjøpte gården av før nevnte Hartvik Andreassen i 1907. Da hadde Hans Kristian vært en tur i Amerika. Etter hjemkomsten tok han handelsskole og startet med butikk på stedet. i 1911 ble det opprettet brevhus, og senere postkontor, og stedet fikk også anløp av lokalrutebåtene. Det var to hus på gården i 1915, hvor Hans bodde i det ene og Hartvik i det andre. Hans bygde om og utvidet sitt hus (1915-1919) og i noen år ble den største stua i tilbygget benyttet til skolestue. Hans Kristian Hugvik var en initiativrik man. Ved siden av gårdsdriften kjøpte han fisk og kyr, og sendte slakt og huder til Trondheim. i 1945 ble det bygd kai og i 1970 ny butikk. Kommer man sjøveien til Ågskardet i dag, vil bilferga legge til kai et stykke til venstre for brygga man ser på bildet. På bildet (bilde 2), ser vi stort sett det samme som nevnt over, bare at dette bildet er tatt litt nærmere land.

  Du kan også lese mer om noen lærere som underviste ved Åg skole i gamle dager, her.

   

  agskardetforfergekai

  På bildet over vises stedet slik det så ut før fergekai ble bygd. (Kilde: Trond Aakvik)

   

  Sist oppdatert (torsdag 04. juli 2013 21:28)